Hva skal til for å lykkes?

Så hva kreves for å bli verdens beste? Hvordan skal jeg, Karoline Stormo fra lille Norge, lykkes i en av verdens største idretter? Hvordan kan jeg oppnå noe som kun et fåtall norske spillere har klart?

Disse spørsmålene har jeg spurt meg selv flere ganger. Hva skal egentlig til for å bli best i noe? Er det talent, treningsvilje eller mental styrke som skiller klinten fra hveten. Er det spillere som presterer best under press? Spillere som har vært gode i ung alder? Eller spillerne med de beste støtteapparatene?

580524_359599900753559_430486886_n

Jeg har, siden jeg var veldig ung, fått høre at jeg var et stort talent, og at jeg kunne bli akkurat så god som jeg ville. Det var noe jeg ikke egentlig helt trodde på i en alder av 13-14 år. Jeg spilte mye lokale turneringer og junior turneringer på det laveste nivået i Norge. Jeg spilte min første internasjonale turnering da jeg var 14 år, og endte rett og slett på siste plass. Selvtillitten var nok ikke på topp, men samtidig var dette min første internasjonale turnering og jeg lærte mye av å spille utenfor Norges grenser. Jeg spilte med gode spillere, så hva de gjøre bedre enn meg og gikk hjem og trente. Tre år etter endte jeg topp 20 i det individuelle slagspillet i Lag EM og var med på å hjelpe det norske laget til en sterk 7 plass.

Suzann junior challenge
Suzann junior challenge i 2012
Lag-EM i Tsjekkia 2015
Lag-EM i Tsjekkia 2015

Det er ingen tvil om at min egen utvikling har en positiv kurve oppover. Jeg er veldig nysjerrig og motivert for å se hvor langt mitt “talent” og treningsvilje vil bringe meg. Målet er klokkeklart: “JEG SKAL BLI VERDENS BESTE GOLFSPILLER!!”. Det er sikkert en del tusener som har akkurat det samme målet som meg, derfor begynte jeg å lete litt på nettet etter diverse artikler og intervjuer med idrettsutøvere som nettopp har blitt best i sine idretter. Hva har gjort at akkurat disse menneskene har blitt best?

Det er ingen tvil om at de som ble best, hadde klare utviklingsmål på kort og lang sikt. Ett mål som skal trigge noe inni deg, og som får deg til å gi det lille ekstra. Et SMART mål er:

Spesifikt

Målbart

Attraktivt

Realistisk

Tidsbestemt

Evaluerbart

Ett eksempel på ett smart mål kan være: “Jeg skal klare å ta 30 i hengemage før 1 juni 2016.”

Målet er spesifikt, altså man kan lett svare på om man klarte 30 stykker eller ikke. Det er målbart. Attraktivt – det er noe jeg har lyst å klare. Det er realistisk fordi jeg har klart 19 fra før av og det er tidsbestemt og evaluerbart.

Etter hver sesong lager jeg en «mål og handlingsplan» som består av hovedmål og under hvert hovedmål – delmål.

Delmål er mål som skal hjelpe deg til å nå de langsiktige målene. Kanskje er det å ta 20 i hengemage før 1 februar eller å trene x antall timer i uken. Det gir motivasjon på veien og gir deg en pekepinn på hvor langt du er på vei, i forhold til de langsiktige målene.

En annen ting som går igjen når jeg leser disse artikelene og intervjuene er viljen til å trene og gi det lille ekstra. Være den som ikke gir seg når det oppstår motgang, men bare gi på enda mer og komme tilbake enda sterkere enn før. Man må VILLE blir god. Det hjelper ikke med talent hvis man ikke gidder å trene. Det hjelper kanskje godt på vei i ung alder, men disse vil mest sannsynlig bli tatt igjen av de som trener knallhardt og aldri gir opp.

I følge olympiatoppen viser analyser av titalls verdensmestere i ulike idretter at det ikke nødvendigvis er treningsmengden som gjør at de har lykkes, men det er kvaliteten på den treningen som blir utført.

Her kommer vi tilbake til den delen med mål, delmål og plan over treningen. Planen skal si hva treningen skal gå ut på, øvelser eller drills og hvor lenge du skal holde på. Med å ha en plan for treningen, blir tiden brukt mer effektivt og det er lett og forholde seg og vite hva man skal gjøre.

Prioriteringer. Balansen mellom å være ungdom og toppidrettsutøver. Jeg syntes personlig dette temaet er ganske vanskelig mange ganger. Å si til venninner at du for eksempel må dra på trening istedet for å finne på noe sosialt. Har en drøm om å en gang leve av golfen, men å ta slike valg hele tiden er ikke alltid like kult. Følelsen du sitter igjen med når du avslår invitasjoner om fester eller andre aktiviteter er ikke god. Men på en annen side vet jeg at jeg kommer til å være glad for de prioriteringene jeg har tatt, den dagen jeg står øverst og forhåpentligvis lever ut drømmen.

Jeg har alltid vært en som tar egne valg og en som ikke er redd for å gå nye veier. Ikke den som bare “følger strømmen”. Det tror jeg at har ført meg dit jeg er idag, og som forhåpentligvis vil være med på å bære meg videre. Golf er en idrett som krever mye tid, og spesielt på sommeren. Det har  gått utover tiden jeg kunne brukt på venner, og diverse andre aktiviteter. Men….

Norgesmesterskapet 2014
Norgesmesterskapet 2014

Den beste følelsen er når du lykkes. Det er den følelsen jeg hele tiden trener for å få. Følelsen når du vet at svingen sitter, og at du spiller din livs beste golf. Du har kontroll over alt. Du trenger ikke tenke deg om to ganger for hvilken kølle du skal ta, eller hva som skjer om du misser. Følelsen når du når målene dine. Når du står øverst og har vunnet. Ikke nødvendigvis over alle, men over deg selv. At du har nådd målene du har satt deg, eller kanskje overprestert. DET er motivasjonen. DET er grunnen til at jeg hver dag har lyst å dra på trening. DET er grunnen til at jeg velger å bruke så mye tid på golfen. Ikke fordi noen andre sier at jeg burde gjøre det, men fordi JEG vil. Fordi JEG har lyst og fordi JEG ønsker å lykkes.

Takk for meg

5 reaksjoner på “Hva skal til for å lykkes?

  1. Claes Olsen

    Imponerende beskrivelse! Lykke til med å nå dine mål! Jeg er overbevist om at du kan klare det. Claes

Kommentarer er stengt.